Svenska partier på den vänstra skalan

Att finna vägen bland alla de olika partierna som finns i Sverige idag är inte alltid det lättaste. Man kan säga att det är enklare att hitta ett lån via Enklare.se istället för att hitta en kompass som kan hjälpa en att navigera i dagens politiska djungel. I följande inlägg kommer vi gå in lite på några av de partierna som är mest kända på den vänstra skalan.

Vänsterpartiet

Det partite som flest människor förknippar med vänsterpolitik är nog vänsterpartiet. Deras slogan lyder “Ett Sverige för alla – inte bara för de rikaste” och deras politik bygger på socialism och feminism på en så kallad ekologisk grund. Partiet som grundades 13 maj 1917 har idag samlat på sig cirka 25 000 anhängare. Det är Jonas Sjöstedt som just nu är partiledare.

Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativ förkortas FI och är ett relativt ungt parti. De har fortfarande inte lyckats ta sig in i riksdagen, men de ger inte upp för det. Anledningen till att man startade det här partiet var att det fanns många som ville se en mer feministisk politik i Sverige. Som de flesta säkert redan vet har feminism inte bara med kvinnor att göra, även om det är ett ämne som beror alla kvinnor. Partiet grundades 3 april 2005 och har idag ungefär 5500 medlemmar. Det var med Gudrun Schyman i spetsen som det här partiet kom till och hon har på något sätt blivit ansiktet utåt för dem.

Socialdemokraterna

Ett annat parti, som också är välkänt i Sverige, är självklart Socialdemokraterna och det är de som sitter i regeringen just nu med Stefan Löfven som partiordförande och därmed statsminister. Partiet grundades 23 april 1889 och även om de inte har majoritet att styra landet själva har de lyckats bilda en regering som talmannen godkänt. En del har svårt att koppla att Socialdemokraterna faktiskt är ett vänsterparti, just eftersom Vänsterpartiet kan anses vara radikala. Men det är faktiskt vad det är och det finns många andra vänsterorienterade partier som vuxit fram i kölvattnet av Socialdemokraterna. Vänsterpartiet är till exempel ett parti som bildades när medlemmar i Socialdemokraterna valde att ta ett steg längre ut till vänster. Socialism är väldigt nära kommunism på en politisk skala, men man ska inte blanda ihop dem två. Socialismen bygger mer på att vi ska leva i ett jämställt samhälle där alla har lika värde och blir behandlade med samma respekt. Det finns dock de som tycker att det här har gått för långt och att man numera inte tjänar på att skaffa sig en bra utbildning och ett jobb med bra lön, stor del av lönen kommer ändå gå till att betala skatt. Men det är så det fungerar i Sverige.